PCM-oplossingen voor het behoud van de kwaliteit van Nederlandse bloemen

Nederland staat wereldwijd bekend om zijn mooie bloemen. Vooral op de Amerikaanse markt is er veel vraag naar deze kleurrijke producten. Om de kwaliteit en versheid van de bloemen te garanderen, is het essentieel om ze op de juiste manier te vervoeren. In deze blog bespreken we het gebruik van Phase Change Materials (PCMs) in de bloementransportsector en hoe dit bijdraagt aan het behoud van de kwaliteit van Nederlandse bloemen.

Temperatuuruitdagingen aanpakken

Bij het transport van bloemen is het heel belangrijk om ze op de juiste temperatuur te houden. De temperatuurschommelingen tijdens het transport kunnen de kwaliteit en houdbaarheid van bloemen beïnvloeden, wat hun waarde op de markt vermindert en zorgt voor kleinere marges. Tijdens luchttransport kan het heel koud worden en soms vergeet het transportpersoneel om de bloemen op tijd in een koeler te plaatsen. Het gebruik van ijs is echter geen optie, omdat de bloemen zullen bevriezen en onverkoopbaar worden.

Phase Change Materials (PCM’s) in het bloementransport

PCM’s zijn stoffen die energie opslaan en afgeven door een faseverandering bij een specifieke temperatuur. Hierdoor kan de ideale temperatuur voor de bloemen worden behouden tijdens het transport, ongeacht de externe omstandigheden. De Prongo CL Cassettes worden tussen de bloembakken geplaatst, zodat de temperatuurregulatie op de volledige pallet kan worden toegepast. Door PCM’s te gebruiken in thermohoezen, kunnen bloemen worden beschermd tegen temperatuurschommelingen, waardoor hun kwaliteit en versheid behouden blijft.

Pluss Technologies - Flower transport

De houdbaarheid en kwaliteit van bloemen verbeteren

Sinds de integratie van PCM’s in het bloementransport zijn er aanzienlijke verbeteringen waargenomen in de kwaliteit en houdbaarheid van bloemen. Het gebruik van PCM’s houdt de temperatuur van de bloemen stabiel, waardoor ze langer vers blijven en hun waarde behouden. Hierdoor stijgt de waarde op de markt en behalen bloemenexporteurs betere marges.

Een succesverhaal voor de Nederlandse bloemensector

Het gebruik van PCM’s in de bloementransportsector is een goed voorbeeld van hoe technologische innovatie kan helpen om de kwaliteit te behouden en de winstgevendheid in de sector te vergroten. Met het juiste gebruik van PCM’s kunnen Nederlandse bloemenexporteurs de Amerikaanse markt blijven bevoorraden met verse bloemen van hoge kwaliteit.